BLOG

Een overzicht van onze nieuwsberichten

« Terug

Veilig werken in de zorg, hoe werkt dat?

Veilig in de cloud.jpeg04 nov

Het begrip 'private zorgnetwerk' bestaat al jaren, toch heerst er vaak nog onbekendheid over wat dit exact inhoudt. Dit heeft te maken met het feit dat er in de afgelopen jaren veel is veranderd, en daarbij hebben wet en regelgeving ervoor gezorgd dat een zorgnetwerk moet voldoen aan steeds meer verplichtingen. Tijd voor een nadere toelichting.

Zorgnetwerken
Een zorgnetwerk is een besloten netwerk, waar meerdere zorgverleners en zorginformatieleveranciers direct en private op aangesloten zijn. Zij kunnen buiten het publieke internet om, onderling informatie uitwisselen, zoals EDI-berichten, mailberichten, verkeer van en naar het LSP, zorgportalen en dergelijke. Er zijn inmiddels ook diverse softwareleveranciers die hun zorg-administratieve programma’s alleen beschikbaar stellen via private zorgnetwerken. Dit zijn bijvoorbeeld KNMP-kennisbank, PharmaPartners HIS/ZIS/AIS, CGM-Huisarts en CGM-apotheek. Binnen een zorgnetwerk gebeurt data-uitwisseling veilig en wordt uw lokale zorgnetwerk beter beschermd tegen kwaadaardige bedreigingen vanaf het internet. Als u klant bent van Techni Team, dan heeft u een zorglijn en heeft u, zoals de wet (WBP) dit van u vraagt, er in het redelijke voldoende aan gedaan om technisch de uitwisseling van privacygevoelige informatie veilig te laten verlopen.

In Nederland zijn ongeveer 8.000 zorgbedrijven aangesloten op een zorgnetwerk. De grote aanbieders van zorgnetwerken zijn o.a. Ezorg, Techni Team, Zorgring, RAM Infotechnology, Gemnet en Enovation. Deze aanbieders hebben de handen ineengeslagen en zijn de samenwerking aangegaan om een veilige en toegankelijke toegang te creëren tot alle zorgdiensten voor alle zorgverleners. Dit maakt veilig zijn veel gemakkelijker en voorkomt onnodig veel dure datacenterkoppelingen. 

Veilig Mailen
Binnen deze samenwerking worden er ook nieuwe diensten ontwikkeld, zoals ‘Veilig Mailen’ en ‘Secure Mail’. De dienst ‘Veilig Mailen’ zorgt ervoor dat alle mail tussen zorgverleners die met hun maildienst aangesloten zijn op één van de zorgnetwerken, private en veilig wordt afgeleverd. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van het publieke internet. Alle klanten van Techni Team die ook gebruik maken van één van de maildiensten van Techni Team, maken automatisch gebruik van ‘Veilig Mailen’. Deze wijze van veilig communiceren wordt door o.a. veel ziekenhuizen al vereist. Wanneer u gebruik maakt van de maildienst via Techni Team, bent u verzekerd van een veilige oplossing, waarmee u zonder zorgen kunt mailen met bijvoorbeeld het ziekenhuis. U bent dan ook door ons aangemeld bij het Veilig Mailregister.

Secure Mail
De dienst ‘Secure Mail’ is nu in ontwikkeling en is als nieuwe dienst, naast uw huidige maildienst van Techni Team, af te nemen op aanvraag. Het verschil tussen ‘Veilig Mailen’ en ‘Secure Mail’ is de manier van afleveren van de mail bij de ontvanger. ‘Veilig Mailen’ levert de mail altijd af bij de ontvanger, als het kan via een veilig zorgnetwerk. Als de ontvanger geen zorgverlener is, of nog niet is aangesloten op een zorgnetwerk zal de mail via het open internet afgeleverd worden bij de ontvanger.
‘Secure Mail’ daarentegen zal de mail altijd veilig afleveren bij de ontvanger. Als de mail niet veilig af te leveren is, zal deze mail weer terug gaan naar de afzender, of klaargezet worden in een veilig portaal(keuze van de afzender). In dat geval wordt de ontvanger door dit portaal geïnformeerd en in staat gesteld om via dit veilige portaal de mail te lezen en eventueel te beantwoorden.

"Techni Team doet er alles aan om de door u opgeslagen privacygevoelige gegevens veilig te houden, de ontwikkeling gaat altijd door."

Veiligheid voor u
Als klant van Techni Team bent u aangesloten op het veilige zorgnetwerk. Hiermee is uw dataverkeer en uw ontsluiting naar het internet technisch zo veilig mogelijk.
Techni Team doet er alles aan om de door u opgeslagen privacygevoelige gegevens veilig te houden, de ontwikkeling gaat altijd door. Er is echter meer nodig om te voldoen aan de ‘Wet Bescherming Persoonsgegevens’(WBP), ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG) en ‘Meldplicht datalekken’. Een belangrijk deel van goed omgaan met gevoelige informatie heeft te maken met uw werkwijze. Techni Team helpt u erbij om ook in uw werkwijze zo veilig mogelijk te zijn. Bij Techni Team worden momenteel een tweetal collega’s opgeleid tot “Functionaris Gegevensbescherming”. Zij komen graag langs om u bij te praten over ‘Meldplicht datalekken’.

Wilt u meer weten over één van deze onderwerpen, neem dan contact met ons op via info@techniteam.nl of 0318-57 43 95.

« Terug

Deel dit bericht

Visie en kwaliteit

In de samenwerking, gaan we zo efficiënt mogelijk te werk. We trekken graag tijd uit voor strategisch overleg met onze klanten.

Meer over kwaliteit

Direct Support

De Techni Team systeembeheerders staan dagelijks klaar om u te ondersteunen bij het gebruik van uw ICT-middelen.

Download Teamviewer

Contact

Techni Team
Schietboom 2
3905 TD Veenendaal

t: 0318 - 57 43 95
f: 0318 - 57 61 85
e: info@techniteam.nl
www.techniteam.nl

  

Informatiebeveiliging

Techni Team heeft een Informatiebeveiligingsbeleid (IBB) opgesteld. Dit beleid is te downloaden via de downloadpagina. Het ISMS van Techni Team is gecertificeerd voor NEN7510-1:2017 en ISO/IEC 27001:2017.

ICT WaarborgISO 27001 DigitrustNEN 7510 DigitrustNictiz gekwalificeerd
Scroll naar boven