BLOG

Een overzicht van onze nieuwsberichten

« Terug

Veilig online op vakantie!

Veilig online op vakantie.jpg20 jul

Waar we in onze vakantieroes niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen. Ga veilig online met deze 5 tips.

De vakantie staat voor de deur en veel Nederlanders nemen naast hun smartphone ook hun (zakelijke) laptops of tablets mee op reis. Free WiFi wordt, ook in het buitenland, bijna overal aangeboden. Even verbinden en snel een fotootje delen met de thuisblijvers. Waar we in onze vakantieroes niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen die niet veilig online gaan een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen.

De helft van de Nederlandse vakantiegangers onderzoekt voordat ze op vakantie gaan of er WiFi aanwezig is op de plaats van bestemming. Voor 40% speelt de aanwezigheid van WiFi een belangrijke rol voor de keuze van de accommodatie. Veilig werken met je laptop of tablet doe je natuurlijk met een 3G/4G verbinding, maar in het buitenland kunnen de kosten hiervan flink lopen. Vandaar dat we graag op zoek gaan naar (gratis) WiFi spots.

Gevaren worden genegeerd
Nederlanders vinden het belangrijk om ook op vakantie online te kunnen zijn. Uit een recente poll blijkt dat 85% zijn of haar smartphone, tablet of laptop meeneemt. Meer dan helft van deze mensen maakt ook gebruik van publieke WiFi-netwerken, zelfs als ze zich bewust zijn van gevaren zoals virussen, malware of zelfs gegevensdiefstal.

Opgelet bij ‘Free WiFi’ of ‘Secure WiFi’
Een fake WiFi-netwerk met een misleidende naam ‘Free WiFi’ of ‘Secure WiFi’ is snel ingericht en behoeft geen of weinig gespecialiseerde technische kennis. Op die manier kunnen cybercriminelen relatief gemakkelijk gegevens ontfutselen van wie zich verbindt met zo’n netwerk. De drempel om gebruik te maken van dit soort netwerken is natuurlijk laag. In vakantiesferen zijn we vaak te goed van vertrouwen. Gezond wantrouwen is hier dus wel op zijn plaats.

5 tips voor wie toch wil verbinden met een openbaar WiFi-netwerk:

  1. Laat je smartphone, tablet of laptop nooit alleen in een publieke ruimte en zorg dat deze steeds beveiligd en vergrendeld is met een goed wachtwoord;
  2. Vraag bij het personeel van het hotel of restaurant waar jij jezelf bevindt welk WiFi-netwerk door hen wordt aangeboden;
  3. Zorg dat je besturingssysteem altijd up-to-date is, updates zijn bedoeld om software steeds aan te passen in functie van nieuwe bedreigingen of kwetsbaarheden;
  4. Beveilig je apparaten met een antivirusprogramma voor je laptop of een mobiele beveiligingsapp voor je tablet of smartphone. Zulke programma’s weren virussen en spyware en kunnen beschermen tegen hackers of een netwerkaanval;
  5. Koop nooit online en check nooit bankgegevens wanneer je verbonden bent met een publiek WiFi-netwerk.

Iedereen een hele fijne en veilige vakantie toegewenst!

« Terug

Deel dit bericht

Visie en kwaliteit

In de samenwerking, gaan we zo efficiënt mogelijk te werk. We trekken graag tijd uit voor strategisch overleg met onze klanten.

Meer over kwaliteit

Direct Support

De Techni Team systeembeheerders staan dagelijks klaar om u te ondersteunen bij het gebruik van uw ICT-middelen.

Download Teamviewer

Contact

Techni Team
Schietboom 2
3905 TD Veenendaal

t: 0318 - 57 43 95
f: 0318 - 57 61 85
e: info@techniteam.nl
www.techniteam.nl

      

Informatiebeveiliging

Techni Team heeft een Informatiebeveiligingsbeleid (IBB) opgesteld. Dit beleid is te downloaden via de downloadpagina. Het ISMS van Techni Team is gecertificeerd voor NEN7510-1:2017 en ISO/IEC 27001:2017.

ICT WaarborgISO 27001 DigitrustNEN 7510 DigitrustNictiz gekwalificeerd
Scroll naar boven