BLOG

Een overzicht van onze nieuwsberichten

« Terug

Ingebroken en persoonsgegevens kwijt? Melden is verplicht!

veiligheid-en-ict05 nov

Bedrijven en personen die na inbraak op hun ICT-systemen persoonsgegevens zijn kwijtgeraakt of de kans daarop lopen, riskeren straks een boete tot €810.000 wanneer zij niet tijdig hiervan melding maken bij zowel het CBP als de (mogelijk) gedupeerden.

De overheid maakt korte metten met alle organisaties en personen die willens en wetens hun ICT-beveiliging niet op orde hebben. De Eerste en Tweede Kamer zijn inmiddels akkoord met de nieuwe Meldplicht Datalekken en dit wetvoorstel zal hierdoor binnenkort tot wet worden omgezet. Als gevolg van deze nieuwe wet dient iedereen, zowel bedrijven, organisaties als personen, direct melding te maken van een datalek waarbij persoonsgegevens verloren kunnen zijn gegaan of voor andere, onrechtmatige doeleinden kunnen worden gebruikt. Deze melding dient niet alleen te worden gedaan bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), maar ook bij alle mogelijk betrokkenen. Deze meldplicht geldt voor iedereen die met persoonsgegevens werkt, zowel in de publieke als private sector. Wanneer geen melding wordt gemaakt, riskeert men een bestuurlijke boete van het CBP die nu nog kan oplopen tot maximaal € 4.500, maar straks tot € 810.000.

‘Ik ben maar een klein bedrijf, voor mij is dit niet belangrijk’

Een groot misverstand. Natuurlijk kan een cybercrimineel een grotere slag slaan wanneer hij een multinational aanvalt, maar bij het MKB is de kans op succes vele malen groter, aangezien hier de beveiliging niet altijd geheel op orde is. Veel cyber attacks bestaan uit volledig geautomatiseerde aanvallen op grote aantallen netwerken en systemen, vaak geduldig afwachtend tot er ergens een gaatje in de beveiliging optreedt. En dan slaan zij toe; leggen beslag op uw systemen en gegevens, vaak zelfs zonder dat u dit merkt en benutten informatie voor andere doeleinden.

Hoe voorkomt u datalekken?

Natuurlijk zorgt u er zelf voor dat al uw computers zijn voorzien van antivirussoftware en dat u een echte firewall gebruikt om uw internetverkeer te beschermen. Maar er is meer nodig om de echte, creatieve en geduldige cyber attacks te kunnen weerstaan en uw systemen en gegevens optimaal te beschermen. Onderwerp uw ICT-omgeving aan een gedegen onderzoek, betrek verschillende personen en afdelingen hierbij, beoordeel waar potentiele risico’s en kwetsbaarheden kunnen liggen en rapporteer deze gegevens op een heldere en duidelijke wijze.

Bijna iedere organisatie gebruikt persoonsgegevens, van personeel tot klanten, van mailinglijsten tot vrijwilligers. Hoe groot, klein, belangrijk of onbelangrijk u ook bent, zorg ervoor dat u alles binnen uw macht hebt gedaan om uw gegevens te beschermen.

Een paar vragen voor u:

  • Is de fysieke toegang tot server en computers goed afgeschermd?
  • Is er ooit een risicoanalyse uitgevoerd?
  • Is uw netwerk wel eens bekeken op inbraakmogelijkheden?
  • Is toegang tot computers, gegevens en programma's afgeschermd met goede wachtwoorden?
  • Is goed bekeken welke medewerkers welke rechten hebben?
  • Hebt u een goede back-up, en wel eens geoefend om terug te zetten?

Als het antwoord op een of meer van deze vragen 'Nee' luidt, dan loopt u gegarandeerd een risico.

Kiezen voor veiligheid

Wanneer u kiest voor het gebruik van Werkplekhosting, kiest u voor ontwikkeling. Dankzij Werkplekhosting is het niet meer nodig om dure servers op locatie neer te zetten. Dit zorgt voor extra veiligheid en kostenbesparing. Servers op locatie zijn namelijk een gemakkelijk doelwit voor inbrekers en andere kwaadwillenden. Dankzij de beveiligde verbindingen waarvan gebruik wordt gemaakt, bent u ervan verzekerd dat uw gegevens optimaal beschermd zijn. De Online Werkplek wordt ondergebracht in zeer streng beveiligde datacenters verspreid over Nederland. De servers waarop de Werkplekhosting wordt ondergebracht zijn volledig redundant uitgevoerd. Dit houdt in dat alles dubbel wordt uitgevoerd. Wanneer er een storing optreedt in een deel van de server, wordt dit overgenomen door een ander gedeelte. Los hiervan worden er dagelijks back-ups gemaakt van uw informatie. Zo bent u ervan verzekerd dat uw gegevens nooit verloren gaan. Techni Team is VZVZ en Nictiz gecertificeerd, dit houdt in dat het netwerk van Techni Team optimaal beveiligd is.

Meer flexibiliteit dankzij Werkplekhosting

Nog een groot voordeel van Werkplekhosting is dat u altijd en overal bij uw gegevens kunt. Het enige benodigde is een veilige verbinding. Omdat u overal ter wereld kunt inloggen op uw Werkplek, betekent dit dat u veel flexibeler kunt werken. Of u nu op het vliegveld, thuis, op locatie of in de trein zit, het maakt niet uit. U kunt bij uw gegevens. Dit zorgt ervoor dat u overal ter wereld snel en slagvaardig kunt handelen.

Contact

Bent u benieuwd of Werkplekhosting bij u past en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. U kunt uw vraag per mail stellen: sales@techniteam.nl. Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen op 0318 – 57 43 95.

« Terug

Deel dit bericht

Visie en kwaliteit

In de samenwerking, gaan we zo efficiënt mogelijk te werk. We trekken graag tijd uit voor strategisch overleg met onze klanten.

Meer over kwaliteit

Direct Support

De Techni Team systeembeheerders staan dagelijks klaar om u te ondersteunen bij het gebruik van uw ICT-middelen.

Download Teamviewer

Contact

Techni Team
Schietboom 2
3905 TD Veenendaal

t: 0318 - 57 43 95
f: 0318 - 57 61 85
e: info@techniteam.nl
www.techniteam.nl

      

Informatiebeveiliging

Techni Team heeft een Informatiebeveiligingsbeleid (IBB) opgesteld. Dit beleid is te downloaden via de downloadpagina. Het ISMS van Techni Team is gecertificeerd voor NEN7510-1:2017 en ISO/IEC 27001:2017.

ICT WaarborgISO 27001 DigitrustNEN 7510 DigitrustNictiz gekwalificeerd
Scroll naar boven