« Terug

Huisarts, wacht met Windows 10!

Huisartsen moeten wachten met Windows 10.jpgdonderdag 30 juli 2015 09:17

Windows 10 is een feit! Vol enthousiasme downloaden we de nieuwste Windowsversie. Maar is dit wel handig?

Huisartsen doen er verstandig aan het nieuwe besturingssysteem Windows 10 nog niet te installeren. Dat zegt oud-huisarts en ICT-kenner Wim Jongejan op zijn website. Iedereen die zijn gezonde verstand gebruikt, wacht er even mee. Laat je niet verleiden omdat het gratis is.
 
Computers met Windows 7 of Windows 8.1 bieden sinds enkele weken een gratis Windows 10-download aan. Het besturingssysteem werd woensdag gelanceerd voor gebruik. De update wordt ook aangeboden op computers waarop huisartsinformatiesystemen (HIS) met patiëntgegevens draaien. 

Zonder huisartsinformatiesysteem, dat met allerlei andere medische software in verbinding staat, kan de huisarts zijn werk niet doen. Laat je niet verleiden omdat het gratis is. Zonder goedkeuring van de eigen HIS-leverancier vooraf, kunnen grote problemen ontstaan'', waarschuwt Jongejan. Dat wil overigens niet zeggen dat Windows 10 niet deugt.

Foutloos
Zolang het niet getest is, lopen bijvoorbeeld de beveiligde zorgmail en uitwisseling van patiëntgegevens tussen systemen gevaar. Jongejan denkt echter dat 'hooguit een verdwaalde ziel' zich zal vergissen. Hij wil met zijn waarschuwing onderstrepen dat het belangrijk is te wachten tot leveranciers er zeker van zijn dat hun software op het nieuwe besturingssysteem foutloos draait.
Woordvoerders van PharmaPartners en Promedico, twee grote leveranciers van huisartsinformatiesystemen, laten in een reactie weten dat ze hun software grondig aan het testen zijn. Ben Furth van Promedico beaamt dat het slimmer is om niet de eerste te willen zijn die Windows 10 gebruikt. ,,Als men zich houdt aan de richtlijnen die wij hebben uitgestuurd, verwacht ik zeker geen problemen.''

Oplossing
Als een huisarts onverhoopt toch Windows 10 heeft geïnstalleerd en er problemen ontstaan, is dat volgens Pascal Timmermans van PharmaPartners te verhelpen. ,,We zullen de problemen samen oplossen. Dat betekent misschien tijdelijk terug naar een oudere versie van Windows.'' Timmermans schat dat het testen een kwestie van weken is. 

Wij adviseren u dringend Windows 10 niet zonder overleg met Techni Team, uw IT-dienstverlener, te installeren.

Bron: Oud-huisarts en ICT-kenner Wim Jongejan op zijn website.

« Terug

Scroll naar boven