BLOG

Een overzicht van onze nieuwsberichten

« Terug

Waarom cyberbewustzijn de kans op datalekken verkleint

20 okt

Nederland staat in de top 3 van Europese landen waar de meeste datalekken worden gemeld. Het risico op datalekken is relatief hoog, doordat Nederland sterk gedigitaliseerd is. Daarom moeten we extra aandacht besteden aan onderwerpen als privacy, bescherming van persoonsgegevens en cybersecurity. Bewustwording van medewerkers speelt een essentiële rol in de beveiliging van bedrijven.

Ongeveer 52% van de organisaties gelooft dat medewerkers de zwakste schakel in de beveiliging zijn, blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab en B2B International onder 5000 organisaties. (1) Deze zorgen zijn niet onterecht, want uit Verizon 2021 Data Breach Investigations Report blijkt dat bij wel 85% van de datalekken sprake is van een menselijk element. (2)

Insider threats

Naar aanleiding van onderzoek heeft Proof Point deze menselijke elementen, ofwel insider threats, in drie groepen weten te verdelen:

  • Onzorgvuldige medewerkers (62%);
  • Criminele/kwaadaardige insiders (23%);
  • Diefstal van identiteitsgegevens (14%). (3)

Een groot percentage insider threats wordt gevormd door onzorgvuldigheid van medewerkers. Een medewerker raakt bijvoorbeeld een USB-stick kwijt, publiceert per ongeluk persoonsgegevens of verstuurd persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt in het Rapportage Datalekken 2020 dat het versturen van persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger de meest gemelde oorzaak van een datalek is. (4)

Beter beveiligd door bewustwording

Slordigheidsfouten en ondoordachte acties kunnen eenvoudig voorkomen worden door bewustwording te creëren en voorzichtigheid te stimuleren. Dit kan u onder andere bereiken door uw medewerkers een training te laten volgen die inzichten biedt in de digitale gevaren en de werkwijze van cybercriminelen. Zo worden ze bewust van hun rol in de beveiliging en de mogelijkheden die zij hebben om gegevensbescherming te maximeren.

In de online training DIEV (Data Informatie Eindgebruikers Veiligheidstraining) eindgebruikers bewust gemaakt van cybercrime en geholpen om veilig te werken. Neem voor meer informatie over de DIEV Security Awareness Training contact op met Techni Team via (0318) 574395 of info@techniteam.nl.

_________________________

Bronvermelding
(1) https://www.kaspersky.com/blog/the-human-factor-in-it-security/
(2) 2021 Data Breach Investigations Report | Verizon
(3) https://153j3ttjub71nfe89mc7r5gb-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/02/2020-Global-Cost-of-Insider-Threats-Ponemon-Report_UTD.pdf
(4) rapportage_datalekken_2020.pdf (autoriteitpersoonsgegevens.nl)

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven