Wanneer het over online veiligheid gaat, is er één advies dat steeds terugkomt: gebruik sterke wachtwoorden. De urgentie van dat advies blijkt uit het feit dat bij maar liefst 80 procent van de cyberaanvallen misbruik wordt gemaakt van inloggegevens. Cybercriminelen zijn steeds gewiekster in het achterhalen van die gegevens. Ze zetten computers in die met enorme snelheden wachtwoorden kunnen hacken.
Dat roept allereerst de vraag op: aan welke kenmerken moet een sterk wachtwoord voldoen? Het belangrijkste is de lengte van een wachtwoord. Dat zit zo: de kracht van een computer is de snelheid waarmee het wachtwoordcombinaties kan verzinnen en uitproberen. Hoe langer een wachtwoord, hoe meer mogelijke combinaties. Zelfs een computer zal er bij veel combinatiemogelijkheden langer over doen om een wachtwoord te kraken en eerder overgaan naar een makkelijker doelwit.
Dit is aan te tonen met een beetje eenvoudige wiskunde. Stel je gebruikt in een wachtwoord alleen letters, dan zijn er 26 mogelijke tekens. Wanneer het wachtwoord bestaat uit een reeks van zes tekens, dan zijn er 266 = 308.915.776 mogelijke combinaties. Wanneer het wachtwoord uit acht tekens bestaat, zijn er al 268 = 208.827.064.576 mogelijkheden.
Maar er is nog iets wat bijdraagt aan een sterk wachtwoord: het gebruik van hoofdletters, cijfers en symbolen. Er ontstaan ineens veel meer combinatiemogelijkheden als je daar gebruik van maakt. Ook dat kunnen we in beeld brengen met een eenvoudige rekensom. We nemen de onderstaande tabel als uitgangspunt.
Als we met een combinatie van bovenstaande tekens een wachtwoord maken met acht tekens, zijn er 748 = 899.194.740.000.000 mogelijkheden. Vanzelfsprekend is het in vergelijking met een wachtwoord die alleen uit letters bestaat dus moeilijker voor een computer om een wachtwoord te hacken die bestaat uit verschillende soorten tekens.
Nu weten we waar een sterk wachtwoord aan moet voldoen. Maar er is nog een probleem. Hoe ingewikkelder een wachtwoord is, hoe sneller je het zelf vergeet. Daar hebben wij een oplossing voor. We helpen het geheugen een handje door gebruik te maken van een ezelsbruggetje. Ons brein kan veel beter ezelsbruggetjes onthouden, dan een willekeurige reeks letters en symbolen. In drie eenvoudige stappen heb je een wachtwoord dat je niet meer vergeet.
1. Formuleer een zin die je zeker zal herinneren. Bijvoorbeeld: ''Dit is een voorbeeld wachtwoord voor een blog van Techni Team.''
2. Neem vervolgens de eerste letters van de woorden en zet die achter elkaar: dievwvebvTT.
3. Vervang sommige letters door hoofdletters, getallen of speciale tekens. Dan gaat het er meer zo uitzien: D[evwv3bvTT.
Mocht je toch een keer je inloggegevens vergeten zijn, haal dan de zin weer naar boven. Het wachtwoord herinneren is dan niet moeilijk meer.
Hoewel een sterk wachtwoord bijdraagt aan de veiligheid van een account, is het niet altijd voldoende. Door multi factor authenticatie te gebruiken, wordt de beveiliging nóg een stuk beter. Neem voor meer informatie contact met ons op.